Smitterisiko og sygdomsforbyggelse ved flytning
Formålet er, at udvikle og demonstrere viden og værktøjer, der kan bidrage til en effektiv sygdomsforebyggelse og sygdomssanering i dansk kvægbrug, med særlig fokus på slagtekalvebesætninger.
Projektet tager udgangspunkt i udfordringen omkring flytninger af levedyr mellem danske kvægbesætninger, i særdeleshed mellem malkekvægsbesætninger som leverandør af småkalve til slagtekalvebesætninger. Disse flytninger stiller især slagtekalveproducenten for en række udfordringer, idet de modtager kalve ved en sårbar alder fra mange forskellige leverandører, og kalvene typisk har en høj modtagelighed for infektioner. Smittespredning og højere sygelighed med baggrund i øget modtagelighed i slagtekalvebesætninger fører til nedsat dyrevelfærd, produktionstab, større antibiotikaforbrug og dermed risiko for udvikling af antibiotikaresistens.
Projektet tager udgangspunkt i ny viden og løsninger på flere væsentlige problemstillinger:
- Forekomst og spredning af de væsentlige virus, BRSV og Corona-virus i dansk kvægbrug
- Udvikling og demonstration af værktøj til optimal anvendelse af antibiotika i slagtekalvebesætninger, herunder muligheden for benchmarking af forbruget mellem besætninger
- Implementering af effektive strategier til bekæmpelse af Salmonella Dublin i slagtekalvebesætninger